Babka lancetowata to roślina pospolita, która na terenie Polski (jak i większości innych krajów) występuje dziko. Od wielu lat doceniania jest za swoje właściwości lecznicze, z których korzystały już nasze babcie.
Właściwości i zastosowanie babki lancetowatej
W okresie kwitnienia kwiatonośne pędy babki lancetowatej wyrastają na wysokość około 40 centymetrów. Kwiatostan na szczycie pędu kwitnie przez kilka miesięcy. Surowcem leczniczym w przypadku babki lancetowatej są jednak jej liście, które zawierają między innymi witaminy, minerały, związki śluzowe czy kwasy organiczne.
Babkę lancetowatą przygotować można w postaci naparu, odwaru czy też syropu. Ma ona działanie przeciwzapalne na przewód pokarmowy, śluzówkę jamy ustnej i gardła, wspomaga też leczenie chorób górnych dróg oddechowych, dwunastnicy oraz wrzodów żołądka. Babka lancetowata stosowana zewnętrznie przyśpiesza gojenie się ran oraz podrażnień skóry.