Owoce aronii to niewielkie, czarne jagódki o słodko-cierpkim smaku. W przemyśle spożywczym są mniej popularne niż pozostałe owoce jagodowe. W sklepie bez problemu znajdziemy jednak przetwory z aronii – dżemy, konfitury, galaretki, soki, herbatki czy wina. Aronię warto oczywiście jeść w formie nieprzetworzonej. Jest potężnym narzędziem do walki z chorobami współczesności – m.in. z nowotworami i cukrzycą.
Aronia – skarbnica polifenoli
Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie rośnie dziko. W Polsce jest uprawiana z powodzeniem od dawna, bywa sadzona także w lasach. Jej małe, czarne i pokryte nalotem owoce, w formie świeżej lub suszonej stanowią surowiec zielarski.
Owoce jagodowe o intensywnej, ciemnej barwie, wysokiej zawartości garbników i antyutleniaczy mają działa przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe oraz wzmacniające. Naukowcy zwracają uwagę na to, że owoce jagodowe to bogate źródło polifenoli. Aronia wiedzie pod tym względem prym. Podczas gdy borówki amerykańskie czy czarne porzeczki zawierają „zaledwie” około 530-560 mg polifenoli w 100 g, w aronii znajduje się ich przynajmniej 2000 mg na 100 g owoców! Polifenole odpowiadają przede wszystkim za redukcję nadmiaru wolnych rodników, a zatem działają przeciwstarzeniowo i stanowią dietetyczną podstawę profilaktyki chorób nowotworowych. Najważniejsze polifenole występujące w aronii to Antocyjany, fenolokwasy i procyjanidyny. Odpowiadają one za ciemną barwę skórki owoców oraz za ich gorzko-kwaśny posmak.
Oczywiście polifenole to niejedyny istotny składnik owoców aronii. Roślina ta zawiera również mnogość soli mineralnych (m.in. jod, mangan, miedź czy molibden), witamin (C, z grupy B, PP), garbników oraz kwasów organicznych. Błonnik zawarty w aronii w prawie 70% składa się z lignin, czyli nie rozpuszczalnych frakcji błonnika, które odpowiadają za poprawę motoryki jelit i lepszą pracę układu wydalniczego.
Przeciwko chorobom cywilizacyjnym
Aronia ma bardzo duże znaczenie i skuteczność w Profilaktyce nowotworów, w szczególności raka jelita grubego. Ale jej spożywanie oddala ryzyko również innych chorób cywilizacyjnych. Substancje zawarte w aronii regulują funkcje śródbłonka oraz zapobiegają zlepianiu się płytek krwi, co ma znaczenie w przeciwdziałaniu rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie jednej szklanki soku z aronii dziennie może obniżyć całkowity poziom cholesterolu i poprawić profil lipidowy organizmu.
Aronia normuje ponadto ciśnienie krwi, poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Aronia zapobiega także rozwojowi cukrzycy i Wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi.
Aronia o ekologicznym charakterze
Wiele cech aronii decyduje o tym, że jest ona jedną z bardziej ekologicznych roślin. Krzewy aronii wydają obfity plon, choć do wzrostu i owocowania nie potrzebują wcale wyszukanych warunków klimatycznych lub glebowych, a do tego są Odporne na szkodniki. Rzadko imają się ich również choroby. Dzięki wysokiej tolerancji na niekorzystne czynniki, uprawa aronii nie wymaga stosowania pestycydów.
Owoce nie chłoną ponadto metali ciężkich. Są zdrowe, soczyste, bogate w substancje bioaktywne. Można je zamrażać i spożywać także jesienią i zimą. Co ciekawe, odpady po przetwórstwie owoców aronii, czyli wytłoki aroniowe, stanowią w dalszym ciągu Cenny surowiec spożywczy. Można nimi wzbogacać m.in. pieczywo lub przetwory mięsne, co polepsza walory odżywcze tych produktów.