Cząber

Cząber

Cząber – to roślina jednoroczna, posiadająca silnie rozgałęzioną łodygę. Ma on formę niewielkiego krzaka, sięgającego 20-30 cm wysokości. Jego liście są wąskie, o lancetowatym lub łopatkowatym kształcie, ułożone naprzeciwlegle. Kwiaty o białej lub liliowo-różowej barwie wyrastają w kątkach liści i zebrane są na szczycie w kłosy. Występuję w Europie Środkowej, nad Morzem Śródziemnym, w południowej Afryce, Ameryce Północnej oraz w zachodniej i południowej Azji.

Właściwości i zastosowanie cząbru

Właściwości lecznicze posiada ziele cząbru, zwłaszcza młode wierzchołki pędów. Z rośliny przyrządzić można napar przeznaczony do stosowania wewnętrznego, jak i zewnętrznego oraz olejek eteryczny, który posiada zastosowanie w trakcie chorób pęcherza moczowego oraz ma właściwości przeciwbólowe. Ziele to doskonale łagodzi zapalenie gardła, afty, drożdżaki, grzybicę skóry, a także niewielkie rany. Cząber doskonale reguluje i usprawnia proces trawienny, łagodząc takie dolegliwości jak wzdęcia czy też biegunki. Zwalcza nawet niektóre antybiotykooporne bakterie, dzięki czemu jest stosowany również w walce z gronkowcem złocistym.