Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego wanilia tak drogo kosztuje? Chodzi o jej wyjątkowy smak czy może o coś jeszcze innego?
Wanilia (łac. Vanilla planifolia) to przyprawa niezwykle aromatyczna, o głębokim, niepowtarzalnym smaku. Ale nie tylko walory smakowe czy zapachowe decydują o jej wartości.
Podobnie jak wiele innych przypraw, takich jak np. majeranek, oregano czy papryka, wanilia zawiera cenne dla zdrowia substancje, które wpływają korzystnie na organizm. Dlatego znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Poza tym jest jednym z najsilniejszych afrodyzjaków!
Smak i aromat wanilii
Świeża wanilia nie wydziela żadnej woni – zaczyna pachnieć dopiero po zerwaniu, wysuszeniu i fermentacji. Na skutek tych procesów laski wanilii nabierają ciemnej barwy, pokrywają się białym nalotem zawierającym wanilinę – związek odpowiedzialny za szereg właściwości tej rośliny.
Im dłużej się ją fermentuje, tym lepiej dla smaku i aromatu. Waniliny w wanilii jest bardzo mało, co oznacza, że trzeba zebrać naprawdę sporą ilość, by móc w pełni wykorzystać jej potencjał – stąd tak wysoka cena. Na rynku można kupić tańsze substytuty waniliny, pozyskiwane z ligniny, eugenolu czy kwasów lignosulfonowych, ale to nie to samo.
Skąd pochodzi wanilia?
Wanilia rośnie naturalnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie uprawia się ją również w innych częściach świata, między innymi na Madagaskarze, skąd eksportuje się do licznych krajów Europy szczególną odmianę – wanilię burbon.
Z Mauritiusa i Seszeli pochodzi inna znana odmiana: mauretańska. Pierwsze miejsce na podium zajmuje jednak bezapelacyjnie wanilia meksykańska, która ma najwięcej właściwości zdrowotnych, najbardziej wyrazisty smak i aromat.
Zdrowotne właściwości wanilii
Wanilia to naturalny środek uspokajający, który przydaje się szczególnie w przypadkach chronicznego stresu. Sam zapach tej rośliny łagodzi napięcie nerwowe, wywołuje też u ludzi pozytywne uczucia. Personel niektórych placówek medycznych rozpyla go w poczekalniach i na korytarzach, aby zmniejszyć lęk pacjentów i nastroić ich przyjaźnie do lekarzy.
Dzięki swoim właściwościom uspokajającym wanilia ułatwia zasypianie, może więc być stosowana w zwalczaniu bezsenności. Jedno z badań wykazało, że wdychanie aromatu wanilii hamuje aktywność tych ośrodków mózgowych, które odpowiadają za redukcję stresu poprzez jedzenie.
Dlatego osoby, które w ten właśnie sposób radzą sobie z napięciem, powinny możliwie najczęściej przyprawiać dania wanilią, by wyrugować szkodliwy nawyk. Na koniec warto dodać, że pozyskiwany z rośliny olejek waniliowy doskonale aromatyzuje powietrze – w odróżnieniu od popularnych odświeżaczy w aerozolu nie zawiera chemicznych substancji.
Ile kosztuje wanilia?
Najdroższą przyprawą na świecie jest szafran, wanilia plasuje się drugim miejscu. Za kilogram zapłacisz 600 dolarów. W Polsce jedna laska wanilii kosztuje od 10 zł wzwyż.