Chyba każdy jadł kiedyś kurczaka z curry. To najpopularniejsze danie z tą przyprawą, która nie tylko dobrze smakuje, ale i ma wiele zdrowotnych właściwości, np. wpływa korzystnie na układ krążenia i zabija szkodliwe bakterie. Curry można dodawać do mięs, sałatek, różnego rodzaju sosów oraz dań wegetariańskich, np. tofu.
Curry wydziela silny, charakterystyczny aromat, któremu trudno się oprzeć. Ściśle rzecz biorąc, nie jest to jednorodna przyprawa, lecz raczej mieszanka różnych ziół, wywodząca się z kuchni indyjskiej.
Korzystny ich wpływ na organizm został potwierdzony przez liczne badania naukowe, o których wspomnimy w dalszej części artykułu. Nie ulega wątpliwości, że curry chroni układ krążenia, łagodzi bóle stawów, niszczy szkodliwe bakterie i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Miejsce pochodzenia
Curry ma ostry, charakterystyczny smak, który idealnie dopełnia dania mięsne i rybne, ale nie tylko. Ma postać żółtego lub czerwonego proszku, stanowiącego mieszankę indyjskich ziół korzennych. Miejscem pochodzenia przyprawy jest południowa Azja. To właśnie tam wynaleziono unikalną recepturę, według której należy łączyć sproszkowane korzenie pewnych roślin, by powstała aromatyczna mieszanka o zniewalającym smaku.
Jej skład może być różny w zależności od regionu i preferencji kulinarnych. Na Dalekim Wschodzie to jedna z najczęściej używanych przypraw. Poznaj właśćiwości zdrowotne curry.
Co wchodzi w skład curry?
Jak już wspomnieliśmy, curry może mieć różny skład, ale zawsze pozostaje pewien trzon najważniejszych składników, bez których ta przyprawa nie byłaby po prostu curry. Oto one:
- kurkuma,
- kozieradka,
- kolendra,
- kmin rzymski,
- cynamon,
- goździki,
- gałka muszkatołowa,
- anyż,
- imbir,
- pieprz cayenne i czarny,
- czosnek,
- gorczyca,
- chili.
Na powyższej liście znalazło się całkiem sporo ziół, o których pisaliśmy już w naszym serwisie – nic więc dziwnego, że curry ma tyle zdrowotnych właściwości. Teraz przejdziemy do pobieżnego opisania wpływu, jaki indyjska przyprawa wywiera na ludzki organizm.
Zdrowotne działanie curry
- Regularne spożywanie curry może być częścią profilaktyki antynowotworowej. Substancje czynne zawarte w przyprawie hamują rozwój nowotworów na bardzo wczesnym etapie – już w chwili uszkodzenia DNA. Kurkumina redukuje ekspresję antygenu gruczołu krokowego (PSA) w ludzkich komórkach raka prostaty.
- W 100 g curry znajduje się 2 razy więcej żelaza, niż potrzebuje dziennie dorosły człowiek. Dlatego jedzenie tej przyprawy może przysłużyć się osobom chorującym na anemię. Poza tym żelazo stanowi główny składnik hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu.
- Badania wykazały korzystny wpływ curry na profil lipidowy. Indyjska przyprawa obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza występujące w nich napięcie, co skutkuje obniżeniem ciśnienia tętniczego i zmniejszonym ryzykiem zawału serca czy udaru mózgu.
- Regularne spożywanie curry obniża poziom glukozy we krwi, zwłaszcza u osób, które podejmują częstą aktywność fizyczną. Mniejsze stężenie cukru to mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę czy otyłość.
- Korzenna mieszanka z Indii wpływa korzystnie na układ nerwowy, co zaobserwowano na przykładzie osób chorujących na alzheimera. Osoby starsze spożywające curry zachowują większą sprawność umysłu, prawdopodobnie za sprawą działania kurkuminy – aktywnego związku kurkumy – która ma właściwości neuroprotekcyjne, antyamyloidowe i przeciwzapalne.
- Curry wspomaga regenerację kości po złamaniach, wzmacnia też szpik kostny.
- Zawarta w przyprawie kolendra działa antybakteryjnie. Hamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów, m. in. bakterii Escherichia coli.
Na koniec warto powiedzieć słówko o przeciwwskazaniach. Otóż przyprawa ta jest silnym antykoagulantem, co oznacza, że nie powinny jej używać osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. Nie zaleca się też spożywania curry chorym na kamicę pęcherzyka żółciowego i kamicę przewodową, gdyż może to zaostrzyć ból towarzyszący chorobie.