Wszyscy fani ziołolecznictwa i zielarstwa wiedzą, że pokrzywie daleko do chwastu, za który niesłusznie jest uważana. Pora, by przekonali się o tym również ogrodnicy. Nawóz, czyli gnojówka z młodych liści pokrzywy, wspiera rozwój większości roślin ogrodowych i zapobiega rozwojowi chorób czy atakom szkodników. W dodatku samodzielne wykonanie tego preparatu to łatwizna.
Gnojówka z pokrzywy – naturalny hit w ogrodnictwie
Coraz więcej osób odchodzi od stosowania chemicznych środków ochrony roślin i syntetycznych nawozów. Jeśli tylko zależy nam na środowisku w naszym ogródku, jak i poza nim, warto przyjrzeć się naturalnym rozwiązaniom. Jednym z nich jest nawóz z pokrzywy. Ma on bogate właściwości odżywcze, doskonale uzupełni więc niedobory minerałów u naszych roślin ogrodowych. Bardzo dobrze radzi sobie także z chorobami i szkodnikami.
Można więc stosować go jako środek do pielęgnacji, jak i zapobiegawczo. Pokrzywowa gnojówka działa na takie szkodniki, jak mszyce, przędziorki czy miseczniki. Zwalczy też mączniaka oraz pleśń. Można ją stosować do roślin kwitnących i ozdobnych, a także do naszych ogródkowych upraw. Polecana jest w szczególności do nawożenia pomidorów i ogórków oraz krzewów owocowych. Przeznaczenie pod tym względem ma dość uniwersalne. Nie stosujemy jej jedynie do roślin, które z natury lubują się w glebach ubogich.
Na czym polega i ile trwa przygotowanie gnojówki z pokrzywy?
Najwięcej wysiłku w samodzielnym wykonaniu pokrzywowej gnojówki idzie na zebranie pokrzywy. Na nawóz warto zbierać młode liście pokrzywy, jeszcze przed kwitnieniem. Do otrzymania 10-litrowego baniaka z nawozem potrzeba nam 1 kg liści.
Liście po zebraniu układamy na dnie naczynia o pojemności 10 litrów – najlepsze do tego celu będzie plastikowe wiadro. Nie nadają się natomiast wiadra metalowe. Pokrzywa powinna być rozdrobniona na mniejsze części. Po ułożeniu zalewamy ją wodą (10 litrów), a na wiadrze zawiązujemy gazę lub kładziemy sito. Fermentacja pokrzywy musi bowiem zachodzić z udziałem tlenu.
Wiadro z fermentującą powoli pokrzywą umieszczamy w zacisznym i osłoniętym miejscu, najlepiej nieco dalej od domu. Głównym mankamentem pokrzywowej gnojówki jest jej intensywny, nieprzyjemny zapach. Niektórzy do jego osłabienia używają wyciągu z kozłka lekarskiego lub jego kwitnących kwiatów.
Proces fermentacji pokrzywy trwa zwykle około 2-3 tygodnie, w zależności od temperatury i pory roku. Czasem zachodzi szybciej. W tym czasie należy codziennie przemieszać powstający preparat i obserwować jakie zmiany zachodzą w wiadrze. Gnojówka będzie gotowa, gdy nabierze ciemnobrązowego koloru, a z jej powierzchni zniknie piana. 10 litrów nawozu starczy nam na długo, gdyż jest on naprawdę silny i przed użyciem wymaga dość solidnego rozcieńczenia wodą. W dodatku nie zaleca się częstszego stosowania gnojówki niż 2-3 razy w miesiącu.
Jak używać gnojówki z pokrzywy w naszym ogródku?
Nawozem z pokrzywy możemy zarówno podlewać rośliny, jak i je spryskiwać. W tym pierwszym przypadku na jedną porcję gnojówki musimy zużyć 10 porcji wody. Z kolejny roztwór do spryskiwania powinien być jeszcze słabszy. Na jedną część nawozu przypada w jego przypadku 20 części wody.
Gnojówka uzyskana z pokrzywy ma olbrzymie zalety, jeżeli chodzi o pielęgnację i wspieranie rozwoju rozmaitych roślin. Co do jej właściwości ochronnych, nie jest tak silna jak produkty chemiczne, jednak ogrodnicy są zgodni co do tego, że działa dostatecznie dobrze w przypadku wczesnego rozwoju choroby i przy niewielkiej liczebności szkodników.
Jeżeli z jakichś przyczyn nie mamy możliwości lub nie chcemy zaczynać samodzielnej produkcji gnojówki, możemy pokusić się o wykonanie ogrodowego wyciągu z pokrzywy. I tutaj będzie nam potrzebne 10-litrowe, plastikowe wiadro oraz kilogram młodej, pociętej na mniejsze kawałki pokrzywy. Surowiec umieszczamy w naczyniu i zalewamy 10 litrami wody. Nie przykrywamy. Po upływie zaledwie 24 godzin zlewamy pozyskany wyciąg i stosujemy bez rozcieńczania.