Superfood jest antonimem zakorzenionego w języku słowa fastfood, oznaczającego tzw. jedzenie śmieciowe. Superżywnością nazywa się produkty szczególnie bogate w składniki odżywcze. Sprawdź, jaką konkretnie żywność można zaliczyć do tej kategorii.
Co dokładnie oznacza superfood?
Słowo superfoodweszło do obiegu na fali wzmożonego zainteresowania zdrowym odżywianiem. Nie zakorzeniło się w polszczyźnie tak silnie jak jego antonim (fastfood), ale można przypuszczać, że to tylko kwestia czasu. Superfoody definiuje się jako produkty o skoncentrowanej zawartości pewnych składników mineralnych, witamin lub innych związków bioaktywnych, których w tak dużej ilości nie zawierają inne artykuły spożywcze.
Superżywność zalecana jest w szczególności osobom z niedoborami żywnościowymi, choć tak naprawdę powinna stać się częścią codziennej diety każdego entuzjasty zdrowego odżywiania.
Dlaczego warto jeść superfoody?
Spożywanie superżywności, zawierającej dużą ilość dobroczynnych substancji, zmniejsza ryzyko różnych chorób, np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, alzheimera, parkinsona czy cukrzycy. Artykuły spożywcze tego typu są też doskonałym uzupełnieniem diety dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych, np. sportowców, rekonwalescentów, wegan i wegetarian.
Najpopularniejsze superfoody
- Czystek jest jednym z najzdrowszych ziół. Zawiera polifenole o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Hamuje proces powstawania blaszki miażdżycowej, a stosowany zewnętrznie w postaci okładów przyspiesza gojenie ran i łagodzi stany zapalne skóry.
Picie naparów z czystka pomaga również w przypadku przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych – objawy stają się mniej dokuczliwe, a choroba trwa krócej. Regularne picie herbaty z czystka wzmacnia odporność, co jest szczególnie ważne w okresach wzmożonej zachorowalności na przeziębienia. - Siemię lniane i nasiona chia nie tylko podobnie wyglądają, ale wykazują też bardzo podobne działanie na ludzki organizm. Oba te produkty zawierają duże ilości błonnika, który chroni jelita, zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, pomaga w odchudzaniu i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
W siemieniu lnianym oraz nasionach chia znajdują się ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych oraz minimalizują ryzyko rozwoju miażdżycy. Warto zauważyć, że ludzki organizm nie wytwarza wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, muszą więc one być dostarczane z zewnątrz. Dietetycy zalecają spożywać od 20 do 30 g nasion dziennie.
- Spirulina dostępna jest w sprzedaży w postaci sproszkowanych mikroalg, zawierających bardzo duże ilości białka, kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witamin A, C, E i D, a także witamin z grupy B. Spirulina obfituje w żelazo i wapń, wzmacnia układ odpornościowy, spowalnia tempo starzenia się komórek organizmu i pomaga w leczeniu anemii.
Co więcej, spirulina zawiera witaminę B12, zwykle występującą w produktach odzwierzęcych, może być więc znakomitym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. - Cynamon i kurkuma to nie tylko smaczne przyprawy, ale i bogate źródło cennych związków. Kurkuma zawiera np. kurkuminę – bardzo silny antyoksydant. Cynamon z kolei zmniejsza stężenie glukozy w organizmie. W ramach jednego z badań regularnie podawano ekstrakt z cynamonu i kurkumy osobom chorym na zespół policystycznych jajników, co zaowocowało polepszeniem ich stanu zdrowia.
Wymienione powyżej produkty nie wyczerpują całej listy superfoodów. Artykułów spożywczych tego typu jest znacznie więcej. Jeśli temat Cię zaciekawił, zachęcamy do samodzielnych poszukiwań – warto zwłaszcza zapoznać się z ofertą sklepów internetowych ze zdrową żywnością.