Cebula nie tylko dodaje smaku potrawom – jest również bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Dlaczego warto ją jeść, wyjaśniamy poniżej.
Cebula, mało wyszukany dodatek do codziennych potraw, od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych. Medycyna ludowa znalazła dla niej niejedno zastosowanie. Picie wywaru z cebuli miało pomagać w łagodzeniu objawów chorób reumatycznych. Syrop piło się przy przeziębieniach, a w przypadku uciążliwego kataru i chorób dróg oddechowych zalecano ją wąchać. Swoje lecznicze działanie cebula zawdzięcza witaminie C oraz substancjom bakteriobójczym. Do dziś stosuje się ją w leczeniu przeziębień oraz wielu innych przypadłości. Jest idealnym remedium nie tylko na przeziębienie, ale również na blizny i wrzody. Liczne badania potwierdziły, że spożywanie cebuli poprawia odporność organizmu i zapobiega infekcjom. A to nie jedyne powody, dla których warto jeść cebulę.
Co zawiera cebula zwyczajna?
Przez wiele wieków cebula była najskuteczniejszym lekiem na szkorbut, czyli patologiczny brak witaminy C. Dość wcześnie poznano się na jej właściwościach. Przewożono ją z kraju do kraju, niemal wszędzie była wysoko cenionym towarem. Stanowiła obowiązkową część prowiantu na statkach, a także w innych środkach lokomocji, którymi podróżowano w dalekie strony. Silne bakteriobójcze substancje znajdujące się w cebuli nie pozostawiały cienia szansy nawet najgroźniejszym bakteriom, opornym na działanie antybiotyków. Duża ilość fosforu, magnezu, siarki, cynku oraz krzemu czyni z tego warzywa naturalny środek wzmacniający odporność organizmu na różnego rodzaju infekcje.
Czy cebula zapobiega chorobom nowotworowym?
Liczne badania wykazały, że ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory jest skorelowane z jedzeniem bądź niejedzeniem cebuli. Statystyki mówią same za siebie: spożywanie co najmniej siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejsza o połowę (!) prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego. Co więcej, regularne spożywanie cebuli obniża ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, gardła, nerek i jajników. Znajdująca się w cebuli Kwercetyna zapobiega w dużym stopniu rozwojowi raka trzustki. Podobne działanie przeciwnowotworowe wykazuje czosnek.
Właściwości zdrowotne cebuli
Cebula Rozrzedza krew, przeciwdziałając powstawaniu zakrzepów. Dzięki dużej zawartości potasu obniża ciśnienie u osób z nadciśnieniem tętniczym. Co ciekawe, amerykańcy naukowcy odkryli, że spożywanie jednej surowej cebuli na dwa miesiące wywołuje wzrost „dobrego” (HLD) i spadek „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.
Cebula wspomaga trawienie
Cebula przyspiesza procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Nie zaleca się jednak spożywać surowej cebuli w przypadku ostrych dolegliwości wątroby czy pęcherzyka żółciowego. By nie pogłębiać problemów zdrowotnych, warto w takiej sytuacji skusić się na cebulą duszoną na parze.
Cebula – naturalny probiotyk
Cebulę (zwłaszcza duszoną) zaleca się jeść po Kuracjach antybiotykowych. I to w dużych ilościach. Antybiotyki osłabiają organizm i czynią go podatnym na różne infekcje, a cebula ma działanie grzybobójcze. Przygotowanie cebuli do spożycia jest banalnie proste: wystarczy ją pokroić, umieścić w garnku (lub innym większym naczyniu), zalać wodą i wolno dusić. Dla polepszenia smaku można dodać soli, pieprzu, dwie łyżki oliwy i rozbite jajko.
Kto nie powinien jeść cebuli?
Jedzenie cebuli nie jest wskazane dla osób cierpiących na ciężkie choroby nerek i wątroby, zapalenie jelit oraz inne poważne choroby układu pokarmowego. Przeciwwskazaniem jest również niewydolność serca. Poza tym należy zachować Umiar w jedzeniu – „przedawkowanie” cebuli grozi zgagą.