szczaw kędzierzawy: właściwości

szczawPewnych roślin nie kojarzymy z ich pozytywnymi i prozdrowotnymi właściwościami. W wielu przypadkach są to dla nas wszechobecne chwasty, które ciężko podejrzewać o pozytywne działanie na nasze zdrowie. Tak jest między innymi ze szczawiem kędzierzawym, uważanym przez wielu za bardzo agresywną roślinę, która jedynie przeszkadza w regularnych uprawach. Czy rzeczywiście tak powinniśmy go traktować?

Szczaw ma kilka właściwości leczniczych znanych już od wielu lat. Co prawda wcześniej traktowany był jako rozwiązanie problemów z biegunkami, dziś jednak nie postrzega się go w ten sposób. Obecnie poznane właściwości szczawiu kędzierzawego sprawiają, że wykorzystuje się go do przemywania czyraków i ran – napar przygotowany z liści szczawiowych ma silne właściwości antyseptyczne.

Warto pamiętać jednak o tym, że szczaw kędzierzawy spożywany w zbyt dużych dawkach może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Wynika to z odkładających się w naszym organizmie szczawian zawartych właśnie w tej roślinie. W skrajnych przypadkach może to prowadzić nawet do zgonu (przy spożyciu około 10 g czystego kwasu szczawiowego). Przy normalnym dawkowaniu nie ma jednak obaw o negatywne skutki.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga szczaw kędzierzawy?


Łacińska nazwa szaczawiu kędzierzawego

Rumex crispus

Pozostałe zioła: