rozmaryn: właściwości

rozmarynRozmaryn to zioło, które znalazło szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i lecznictwie. Rośnie dziko w rejonie Morza Śródziemnego, ale jest także uprawiany w wielu miejscach na świecie.

Charakteryzuje się aromatycznym zapachem i zieloną barwą. Występuje w postaci krzewu, sięgającego nawet 2 metrów wysokości. Z zewnątrz ma ciemnozielone liście, które pod spodem są kutnerowate. Kwiaty mają formę kielicha i przybierają niebieskawy lub różowy odcień.

Rozmaryn leczniczy ma działanie odkażające, pobudzające, a także rewelacyjnie wpływa na stan skóry. Jest źródłem witaminy C, A, B6, kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny i tiaminy.
Ma w składzie liczne minerały m.in. wapń, żelazo, potas, magnez, czy fosfor.

Jest on używany do leczenia hiperglikemii, ponieważ przyczynia się do wzrostu poziomu insulity i jednocześnie obniża poziom glukozy we krwi. Wyrabiany z niego olejek ma działanie wiruso-, bakterio- oraz grzybobójcze. Poza tym rozmaryn wspomaga pracę wątroby i łagodzi bóle żołądka, chroni przed wrzodami, a także przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga rozmaryn?


Łacińska nazwa rozmarynu

Rosmarinus officinalis

Pozostałe zioła: