rdest ptasi: właściwości

rdest ptasiRdest ptasi to samopylna roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny rdestowatych. Składa się z rozgałęzionych, wrzecionowatych korzeni, rozgałęzionej, rozścielonej, a zarazem twardej łodygi osiągającej długość 50 cm, eliptycznych drobnych, sinozielonych liści ułożonych naprzeciwlegle, białozielonych lub czerwonawozielonych kwiatów i owoców w kształcie trójkanciastych orzeszków o wielkości około 3 mm.

Początkowo rdest ptasi występował tylko na półkuli północnej, obecnie, jednak, występuje niemalże na całej kuli ziemskiej (poza strefą tropikalną).

Owoce rdestu ptasiego są bardzo chętnie zjadane przez ptaki domowe, kury, kaczki, gęsi, stąd też wywodzi się nazwa gatunkowa chwastu.

To ziele rdestu ptasiego bogate jest w substancje lecznicze, w tym: flawonoidy, sole mineralne, krzemionkę, fenolokwasy, garbniki, cukry czy śluzy. I to właśnie ziele rdestu, najczęściej w postaci suszu (do przygotowywania naparów i odwarów), jako składnik mieszanek ziołowych czy dodawane świeże do sałatek, stosuje się w wielu schorzeniach, m.in.:

– chorobie reumatycznej, miażdżycy i skazie moczanowej
– chorobach płuc i dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i wątroby
– w przeroście gruczołu krokowego

Ponadto poprzez działanie moczopędne pomaga usuwać z organizmu soli potasu, sodu i toksyny i ściągające. Może być stosowany również w postaci okładów na ciężko gojące się rany, oparzenia, czy jako płukankę w zapaleniu jamy ustnej/ gardła.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga rdest ptasi?


Łacińska nazwa rdestu ptasiego

Polygonum aviculare

Pozostałe zioła: