rdest japoński: właściwości

rdest japonskiRdest japoński – należy do rodziny Polygonacae. W wyglądzie przypomina nieco bambus, jedyną różnicą są zielone, rozłożyste liście. Całościowo osiąga wysokość od jednego do nawet trzech metrów. Pochodzi z takich krajów jak Japonia, Chiny, Korea i Tajwan, jednak rośnie również w niemal całej Europie.

Wartości lecznicze ma głównie korzeń, który jest zbierany na przełomie wiosny i jesieni, a następnie suszony. Używany jest przede wszystkim do oczyszczania organizmu z różnego rodzaju bakterii, wirusów grzybów. Zdecydowanie wzmacnia nasz układ odpornościowy, posiada również właściwości przeciwzapalne mózgu i rdzenia kręgowego.

Usprawnia działania układu krwionośnego, a także wspomaga leczenie wielu chorób, takich jak miażdżyca tętnic, hiperlipidemia czy borelioza. Pomaga również przy schorzeniach serca.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga rdest japoński?


Łacińska nazwa rdestu

Reynoutria

Pozostałe zioła: