pokrzywa: właściwości

pokrzywaPokrzywa, choć przez wielu uważana za chwast, od wieku jest jedną z najważniejszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. Zawiera w sobie wiele aktywnych związków potrzebnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Pokrzywa może osiągać wysokość od kilkunastu centymetrów do jednego metra, ma ciemnozieloną barwę, jej liście mają sercowaty kształt, a małe zielone owoce zebrane są w groniaste kwiatostany.

W celach leczniczych wykorzystywany jest korzeń, liście oraz ziele pokrzywy, które zostają odpowiednio osuszone. Najczęściej przygotowuje się z nich napar, jednak świeża pokrzywa może być również dodawana do zup czy sałatek. Roślina ta ma działanie moczopędne, oczyszcza układ trawienny, ma pozytywny wpływ na działanie trzustki, wątroby oraz żołądka. Stosuje się ją również w leczeniu anemii oraz cukrzycy typu 2, a okłady z liści pokrzywy pomagają w przypadku pojawienia się schorzeń skórnych.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga pokrzywa?


Łacińska nazwa pokrzywy

Urtica dioica

Pozostałe zioła: