piołun: właściwości

Artemisia absinthiumPiołun – należy do rodziny roślin astrowatych. Składa się z podziemnych kłączy, za sprawą których się rozmnaża. Łodyga osiąga jeden metr wysokości, jest bruzdkowana i rozkrzewiona. Roślina posiada szare i zielone, owłosione liście, kwiaty w formie koszyczka, a także niewielkie, brązowe owoce. Jej występowanie obejmuje obszar Europy, Azji i obu Ameryk.

Właściwości lecznicze wykazują przede wszystkim liście i ziele. Najczęściej stosuje się je w formie wysuszonej, z której tworzone są napary. Czasem wykorzystuje się je także jako składnik zdrowotnych nalewek.

Działanie piołunu pozwala w skuteczny sposób usprawnić działanie układu pokarmowego. Przede wszystkim go oczyszcza, odrobacza i odkaża. Ponadto pozwala zwiększyć apetyt oraz poprawić funkcje wydalnicze. Napary stosowane są również zewnętrznie w celu poradzenia sobie ze świerzbem i wszawicami. Znane są równie przypadki stosowania rośliny w formie lewatywy. W zdecydowany sposób pomaga leczyć różnego rodzaju schorzenia pokarmowe, jako dopełnienie tradycyjnej terapii farmakologicznej.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga piołun?


Łacińska nazwa piołunu

Artemisia absinthium

Pozostałe zioła: