pieprz czerwony: właściwości

Czerwony pieprzChoć małe, czerwone kuleczki przypominają swym wyglądem pieprz czarny ,to nie są wcale z nim spokrewnione. Pieprz czerwony to suszone owoce jagodowe rośliny Schinus molle, rosnącej w Ameryce Południowej. Obecnie uprawia się ją na szeroką skalę w Australii, Meksyku i na Madagaskarze.

Pieprz czerwony uważa się za przyprawę uniwersalną, a zatem można go dodawać prawie do wszystkich potraw. Często stosuje się go jako zamiennik pieprzu czarnego, do którego zresztą jest podobny wielkością oraz smakiem. Z powodzeniem można go dodawać do zup, sosów, wszelkich mięs, ryb, sałatek, jajek i marynat.

Czerwono-fioletowe ziarna są bardzo aromatyczne i charakteryzują się słodkawym, początkowo łagodnym później nieco pikantnym smakiem.

Pieprz czerwony wspomaga proces trawienia, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych, dlatego pomocny jest w różnego rodzaju dietach. Do tego pozytywnie wpływa na ukrwienie tkanek i wzmacnia mięśnie. Działa też dezynfekująco i przeczyszczająco (stosowany jest jako środek w walce z pasożytami), a także odkrztuście i przeciwzapalnie w chorobach układu moczowego. Stosuje się go również przy bólach głowy oraz przy wysokiej gorączce.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga pieprz czerwony?


Łacińska nazwa pieprzu czerwonego

Schinus molle

Pozostałe zioła: