ostropest plamisty: właściwości

ostropestOstropest plamisty – jest przedstawicielem roślin astrowatych, pochodzącym z rejonu Morza Śródziemnego. Dzięki podróżnikom, rozprzestrzenił się na pozostałe części świata i obecnie rośnie w całej Europie, ale również w Afryce, Australii oraz obu Amerykach.

Składa się z długiej, grubej łodygi osiągającej wysokość dwóch metrów. Wychodzą z niej liście o kolczastych brzegach. Na szczycie łodygi wyrasta purpurowo-fioletowy kwiat o długości około piecu centymetrów. Owoc ostropestu jest niełupką.

W ziołolecznictwie wykorzystywany jest właśnie owoc, a także nasiona rośliny. Pełnią one role antyoksydantu, którego działanie w głównej mierze opiera się na regeneracji wątroby. Najczęściej podawane są w formie świeżo zmielonej – dzięki niej uwalniane są między innymi sole mineralne, witaminy B2, D, E i K oraz olejki eteryczne.

W sposób leczniczy wpływa na wątrobę oraz nerki – oczyszcza je z wszelkich toksyn, a także usprawnia działanie tych narządów, które może zostać zaburzone w wyniku choroby cukrzycowej. Działa wspomagająco przy terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C, zapalenia dróg żółciowych oraz woreczka żółciowego. Pozwala zwalczyć objawy stanu zapalnego układu pokarmowego. Ostropest wykorzystywany jest także w kosmetologii.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga ostropest plamisty?


Łacińska nazwa ostropestu plamistego

Silybum marianum

Pozostałe zioła: