orzech włoski: właściwości

orzech wloskiOrzech włoski – w ziołolecznictwie funkcjonuje również nazwa orzech królewski. Jest drzewem z rodziny orzechowatych, pochodzi z Azji, choć jest uprawiany na całym świecie. Osiąga nawet do 35 metrów wysokości i 2 metrów średnicy. Liście są naprzeciwległe, kwiaty zaś występują w dwóch odmianach – męskich i żeńskich. Owocem jest orzech, który w początkowej fazie dojrzewania pokryty jest zieloną osłoną, następnie zaś pojawia się w formie twardej, brązowej.

W ziołolecznictwie wykorzystywane są wspomniane zielone, niedojrzałe owoce, a także liście orzecha. Stosowane są przede wszystkim na różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Skutecznie oczyszczają żołądek i wątrobę. Ponadto pomagają w walce z żółtaczką, cukrzycą oraz próchnicą kości. Składniki lecznice wykorzystywane są także w medycynie estetycznej, w walce z trądzikiem, schorzeniami paznokci oraz łupieżem. Pozwala także zahamować proces wypadania włosów.

Podawany jest w formie herbaty, naparu dodawanego do wody podczas kąpieli, nalewki bądź likieru.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga orzech włoski?


Łacińska nazwa orzecha włoskiego

Juglans regia

Pozostałe zioła: