melisa: właściwości

melisaMelisa to wieloletnia roślina pochodząca z rodziny jasnotowatych. Melisa lekarska osiąga około 60-90 cm wysokości i charakteryzuje się okrągłymi, karbowanymi na brzegach, zielonymi liśćmi oraz jasno-żółtymi kwiatami (w trakcie kwitnienia od kwietnia do czerwca). Roślina ta spotykana jest praktycznie na całym świecie, ale największe jej skupiska znajdują się w Europie Południowej, w Afryce Północnej i w Azji. Powszechnie znane jest jej zastosowanie w ziołolecznictwie.

Melisa posiada przede wszystkim właściwości rozkurczające i jest bardzo pomocna w różnego rodzaju schorzeniach i w nieprawidłowościach pracy układu pokarmowego, jak niestrawność, zaparcia czy wzdęcia. Melisę warto jest spożyć szczególnie po zjedzeniu ciężkostrawnego posiłku, ponieważ pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych. Znane jest także lecznicze działanie melisy w przypadku bólów miesiączkowych, problemów ze snem (bezsenność), stanów stresowych i nerwicy. Jeśli chodzi o części rośliny, które mają właściwości lecznicze, są to ususzone części nadziemne (liście), zaparzane tak jak zwykła herbata, choć można także spotkać się z olejkami z melisy otrzymywanymi z jej liści i kwiatów.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga melisa?


Łacińska nazwa melisy

Melissa officinalis

Pozostałe zioła: