lukrecja: właściwości

lukrecjaLukrecja zwana także lukrecją gładką to zioło, które rośnie dziko. Jest także regularnie uprawiana. Występuje w Europie i w Azji. Spotyka się ją również w Ameryce Północnej i Południowej oraz Australii.

Lukrecja należy do bylin z rodziny bobowatych, ma drobne zielone liście i fioletowe kwiaty. Korzeń lukrecji jest bardzo słodki dzięki zawartości glicyryzyny (kwasu glicyryzynowego).

Stosuje się ją w postaci odwarów, nalewek, kapsułek, wyciągów, tabletek i cukierków. Łagodzi takie dolegliwości jak wrzody żołądka i dwunastnicy, objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomaga przy niedrożności górnych dróg oddechowych, kaszlu oraz przy niewydolności nadnerczy. Nie należy jej stosować przy nadciśnieniu, chorobie wieńcowej, cukrzycy, chorobach wątroby, hipokaliemii i ciężkiej niewydolności nerek, a także w okresie ciąży.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga lukrecja?


Łacińska nazwa lukrecji

Glycyrrhiza

Pozostałe zioła: