kurkuma: właściwości

KurkumaKurkuma wywodzi się z Indii. Charakteryzuje ją wyrazisty smak i niesamowity aromat, bardzo chętnie jest wykorzystywana w kuchni. Oprócz tego działa bardzo pozytywnie na ludzki organizm i jest polecana w walce z wieloma chorobami i dolegliwościami.

Kurkuma zawiera między innymi kurkuminę, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem mających właściwości przeciwzapalne. Przyprawę poleca się stosować również w ramach profilaktyki i wsparcia w leczeniu chorób nowotworowych. Warto spożywać ją w przypadku dolegliwości trawiennych, chorób wątroby i trzustki. Pomaga również w zwalczaniu infekcji wirusowych. Korzystnie wpływa na nasze oczy – sprawdzi się w leczeniu zapalenia spojówek, zespołu suchego oka czy jaskry.

Kurkuma ma bardzo szerokie zastosowanie i bez wątpienia warto włączyć tę przyprawę do swojej diety. Nie tylko dodaje potrawom smaku i aromatu, ale bardzo pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu, dzięki niej można zapobiec wielu chorobom, ale sprawdza się również w leczeniu niektórych dolegliwości.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga kurkuma?


Łacińska nazwa kurkumy

Curcuma

Pozostałe zioła: