krwawnik: właściwości

krwawnikKrwawnik to powszechnie znana roślina lecznicza, która ze względu na swoje właściwości znalazła szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Jej wysokość zwykle sięga od 80 do 100 cm, a z wierzchołka łodygi krwawnika wyrasta charakterystyczny kwiatostan w kształcie płaskich baldachogron. Pojedyncze koszyczki mają biały bądź różowy kolor.

Surowcem zielarskim pozyskiwanym z krwawnika są kwiaty oraz ziele, zbierane w kwietniu, a następnie poddawane suszeniu. Napar z krwawnika stosuje się wewnętrznie w przypadku wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak niestrawność, uciążliwe wzdęcia oraz brak apetytu, a także w chorobie wrzodowej. Krwawnik stosuje się jednak również zewnętrznie, ze względu na jego właściwości łagodzące przy stanach zapalnych skóry i błon śluzowych, oraz w celu przyśpieszenia procesu gojenia się ran.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga krwawnik?


Łacińska nazwa krwawnika

Achillea millefolium

Pozostałe zioła: