kozieradka: właściwości

kozieradkaNasza kuchnia to przede wszystkim bazylia, oregano oraz pietruszka. Zapominamy o tym, że istnieje bardzo wiele innych roślin, które są nie tylko wspaniałymi dodatkami do potraw, ale które jednocześnie posiadają niezliczone pozytywne właściwości. Jedną z takich roślin jest właśnie kozieradka. Co powinniśmy o niej wiedzieć i w czym może nam ona pomóc? Czy rzeczywiście tak dobrze wpływa na nasz organizm?

Kozieradka nie jest polską rodzimą rośliną – została do nas przywieziona z Azji oraz Europy Wschodniej, gdzie występuje jako roślina dzika. U nas niemal w całości występuje jedynie jako roślina hodowlana (ze względu na jej niewielkie wymagania bez problemu można hodować ją również na parapecie okna zapewniając sobie dostęp do świeżych nasion, czy kiełków).

Największe zastosowanie w kuchni mają liście kozieradki, jednak to w nasionach znajduje się najwięcej pozytywnych składników, które wpływają na poziom cukru oraz cholesterolu w naszej krwi. Opracowania naukowe podają również, że kozieradka wpływa na wydzielanie soku trzustkowego oraz żołądkowego, czy pobudza regenerację tkanek.

Co ciekawe, kozieradka jest również składnikiem preparatu na zwiększenie biustu Breastfast, który oczyszczając organizm i wspomagając przyswajanie składników odżywczych, umożliwia wzrost tkanki gruczołowej.

Nasiona kozieradki wystarczy rozgnieść i zalać wrzątkiem, aby po wystygnięciu, w formie niejednolitej masy, móc nanieść je na skórę np. głowy w celu wzmocnienia naszych włosów. Również napar z liści kozieradki jest dość często spotykany w medycynie naturalnej.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga kozieradka?


Łacińska nazwa kozieradki

Trigonella foenum-graecum

Pozostałe zioła: