koper włoski: właściwości

KoperKoper włoski to doskonale nam znana i przede wszystkim lubiana przyprawa, która obecnie uprawiana jest na całym świecie. Oprócz świetnego smaku roślina ta posiada jednak również właściwości lecznicze, które są chętnie wykorzystywane.
Koper włoski może osiągać wysokość od jednego do dwóch metrów, a porastające go niewielkie żółte kwiatki zebrane są w baldachimy. Surowcem leczniczym tej rośliny są jej suche owoce, które jednak muszą zawierać co najmniej 4% olejku eterycznego.

Napar z kopru włoskiego stosowany jest przede wszystkim przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, do których należą bóle brzucha, wzdęcia czy problemy z trawieniem. Oprócz tego, napar z kopru wykazuje również działanie przeciwkaszlowe oraz przeciwdrobnoustrojowe, ale można go też stosować zewnętrznie do przemywania tłustej skóry.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga koper włoski?


Łacińska nazwa kopru włoskiego

Foeniculum vulgare Mill.

Pozostałe zioła: