kolendra: właściwości

kolendraKolendra, znana przede wszystkim, jako przyprawa kuchenna, zalicza się do roślin z rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z okolic Morza śródziemnego i/lub Bliskiego Wschodu. Uprawia się ją z nasion wysiewanych w lecie. Ma prawie kulistą postać, a jej ziarno ma 3-5 mm długości. Dojrzałe nasiona zbiera się i suszy.

Wszystkie części rośliny są jadalne i wszystkie są bogate w cenne składniki odżywcze, m. in. minerały, witaminy i antyoksydanty. Jednak w kuchni najczęściej wykorzystuje się liście i nasiona kolendry.

Kolendra ma silne właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, pobudzające apetyt, a zarazem wspomaga leczenie biegunki. Ponadto jest moczopędna, zwalcza gorączkę, a olejki w niej zawarte mają działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, stąd jej wykorzystanie w leczeniu grzybic skóry, egzemy czy alergii. Kolendra, jako ziele bogate w żelazo pomaga zwalczać anemię. Ma właściwości przeciwreumatyczne i przeciwartretyczne.

Równocześnie, dzięki bogatej zawartości antyoksydantów, zapobiega nowotworom, starzeniu się organizmu, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie zmęczenia i senności.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga kolendra?


Łacińska nazwa kolendry

Coriandrum

Pozostałe zioła: