kasztanowiec: właściwości

kasztanowiecKasztanowiec, popularnie znany jako kasztan, to drzewo z rodziny mydleńcowatych, którego znanych jest około 25 gatunków. Występuje w południowo- wschodniej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Kasztanowce mogą osiągać do 40 metrów wysokości, a ich charakterystycznymi elementami są:

– duże pąki;
– dłoniastodzielne liście, złożone z 5- 9 mniejszych listków;
– owoce, popularnie znane jako kasztany, które najpierw ukryte są w kolczastej torebce, która po dojrzeniu rozpada się na trzy części;
– kwiaty, białe, czerwone, różowe lub żółte, składające się z 4-5 płatków każdy.

Kasztanowiec, to jeden z niewielu rodzajów drzew, którego praktycznie każda część zawiera niezwykle cenne, dla zdrowia, substancje. Jednak najczęściej wykorzystywane części kasztanowca to kwiaty (odmiana kwitnąca na biało) i kora, rzadziej liście.

Kasztanowiec używany jest jako środek łagodzący zaburzenia trawienia, usprawniający przepływ krwi w naczyniach żylnych (w preparacie Varicoz), przeciwdziałający obrzękom, leczący krwiaki, odmrożenia, zapobiegający żylakom i zwalczający cellulit.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga kasztanowiec?


Łacińska nazwa kasztanowca

Aesculus

Pozostałe zioła: