karczoch: właściwości

karczochKarczoch – pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki, jest przedstawicielem rodziny roślin złożonych. Występuje w odmianie zwyczajnej oraz hiszpańskiej, w zależności od regionu uprawy. Składa się z dwumetrowej łodygi, dużych, rozłożystych liści o ząbkowanych brzegach, a także kulistych fioletowych kwiatów, wokół których rosną łuskowate, mięsiste liście.

Właściwości lecznicze zdradza ziele karczocha, posiadające związki czynne. Ekstrakt z ziół w sposób znaczący usprawnia produkcję żółci przez wątrobę. Dzięki temu jej przepływ zostaje znacząco usprawniony, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie organu. Ponadto oczyszcza on wątrobę, a także działa rozkurczowo, przez co jest wykorzystywany podczas leczenia chorób wątroby. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu często jest wykorzystywany w procesach odchudzania.

Ze względu na zawarte w roślinie inuliny, wspomaga terapię stosowaną przez ludzi zmagających się z cukrzycą. Pozwala także zredukować poziom złego cholesterolu we krwi. Z powodu właściwości oczyszczających, roślina ta jest głównym elementem produkowanych suplementów diety.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga karczoch?


Łacińska nazwa karczocha

Cynara scolymus

Pozostałe zioła: