jałowiec: właściwości

jalowiecJałowiec, czyli wiecznie zielone drzewo, można spotkać na całym terenie Polski. Lubi jałowe gleby, stąd jego nazwa, a aromatyczne owoce tego drzewa były częstym elementem kuchni staropolskiej.

Jałowiec rośnie bardzo powoli, ale jest przy tym drzewem długowiecznym. Również szyszkojagody – owoce jałowca, które są surowcem leczniczym, dojrzewają aż dwa lata. Dopiero po tym czasie, późną jesienią, najlepiej po pierwszych przymrozkach, można zacząć je zbierać i suszyć.

Jałowiec można przygotować w formie naparu, odwaru, nalewki, syropu, powidła, a nawet wina lub piwa. Pomoże nam między innymi zwalczyć przeziębienie, oczyści organizm z toksyn, które są powodem powstawania cellulitu, usprawni przemianę materii oraz pracę jelit, złagodzi bóle reumatyczne i nerwobóle, a do tego sprawdzi się w leczeniu infekcji dróg moczowych czy niewydolności wątroby.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga jałowiec?


Łacińska nazwa jałowca

Juniperus

Pozostałe zioła: