goryczka żółta: właściwości

goryczka_zolta

Goryczka żółta (Gentiana lutea), zwana jest również gencjaną żółtą. Gatunek tej wieloletniej rośliny pochodzi z rodziny Goryczkowatych.

Goryczka żółta rośnie w skupiskach, głównie na mokrych łąkach, pastwiskach z wapiennym podłożem oraz na skalistych zboczach górskich. Roślina ta występuje w górach południowej i środkowej Europy oraz w Azji mniejszej. W Polsce gatunek ten jest pod ochroną, można go spotkać na wysokogórskich łąkach Tatr i Karpat.

Roślina charakteryzuje się grubą, prostą łodygą, która może osiągnąć nawet 2 metry wysokości. Jej liście mają owalny, ostro zakończony kształt. W wyższych partiach goryczki liście układają się w okółka, z których wyrastają żółte kwiaty – ułożone na podobieństwo gwiazdy z dużym sterczącym słupkiem.

Preparaty z goryczki żółtej słyną z właściwości pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. W celach leczniczych używa się korzenia oraz kłącza rośliny. Z kłączy uzyskuje się nalewkę alkoholową o charakterystycznym, gorzkim smaku lub wywar. Stosuje się je na poprawę trawienia oraz w przypadkach braku apetytu.

Goryczka sprawdza się również jako lekarstwo na zgagę. Wspomaga odporność układu pokarmowego oraz działa uspakajająco. Okazuje się też pomocna w kłopotach ze wzdęciami i wypróżnianiem.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga goryczka żółta?


Łacińska nazwa goryczki żółtej

Gentiana lutea

Pozostałe zioła: