czeremcha: właściwości

czeremchaCzeremcha – pochodzi z rodziny różowatych i jest rodzajem drzewa, osiągającego wysokość do 15 metrów. Rośnie na całym kontynencie europejskim, w Azji Środkowej i na Syberii. W USA i Kanadzie występuje także czeremcha amerykańska.

Charakteryzuje się zwisającymi gałęziami, na których znajdują się białe kwiaty, kuliste, czarne owoce, a także wydłużone, gładkie liście. Roślina zazwyczaj posiada kilka pni, dlatego często bliżej jej do rozrośniętego krzewu, niż do drzewa.

Właściwości lecznicze zawierają owoce, liście i kora czeremchy, z których najczęściej wytwarza się napary, dżemy, nalewki i soki. Wykorzystywane są, by oczyścić organizm z różnego rodzaju grzybów, bakterii i wirusów.

Owoce rośliny pozwalają zwalczyć choroby układu pokarmowego, ale także przeziębienie i grypę. W bardzo skuteczny sposób wspomagają odkrztuszanie oraz odkaszliwanie. Dla wielu wytwory z rośliny stanowią formę przysmaków.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga czeremcha?


Łacińska nazwa czeremchy

Padus avium Mill.

Pozostałe zioła: