czarnuszka: właściwości

Czarnuszka siewnaTak zwane “ziarno Benedykta” stosowane było już od czasów starożytnych. Dziś zwyczajową nazwą jest czarnuszka, ze względu na ciemny kolor. Podkreśla smak potraw, a także działa leczniczo.

Występuje przede wszystkim w północnej Afryce, jednak spotkać ją można także na Bliskim Wschodzie. Składa się ze sporej liczby niewielkich, trójkątnych ziarenek, posiadających białe, oleiste wnętrze.

Przyjmuje się, iż posiadają one blisko 100 substancji aktywnych, które wspomagają walkę z wieloma schorzeniami. W głównej mierze podawane są w formie oleju. Charakteryzują się przede wszystkim właściwościami antyzapalnymi, przeczyszczającymi oraz antynowotworowymi.

Ponadto posiadają mnóstwo witamin i białka. Bardzo ważne jest to, że olej z czarnuszki w dużym stopniu pomaga zwalczyć nadciśnienie oraz wrzody żołądka. Stosowany jest również przez alergików, cukrzyków i astmatyków. Jego właściwości są oczywiście dużo szersze, dlatego zaleca się jej stosowanie wszystkim tym, którzy chcą usprawnić swoją odporność, a także poradzić sobie z wieloma chorobami.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga czarnuszka?


Łacińska nazwa czarnuszki

Nigella sativa

Pozostałe zioła: