bukwica: właściwości

BukwicaBukwica występuje niemal w całej Europie, Afryce Północnej oraz na obszarach Azji, które cechują się umiarkowanym klimatem. Posiada prostą łodygę, odlegle ulistnioną w postaci karbowanych i sercowatych liści oraz purpurowe kwiaty, zebrane w zbity kłos szczytowy.

Celom leczniczym służą głównie górne części łodygi, przyziemne liście oraz ziele bukwicy. Tworzy się z nich wyciągi, napary, tabletki oraz kompresy.

Zioło stosuje się w biegunkach o różnym stopniu nasilenia, lekkich zatruciach pokarmowych, wzdęciach, bólach brzucha, nieżytach żołądka i jelit. Zewnętrznie stosuje się te roślinę jako okład na czyraki, wrzody i trudno gojące się rany. Uważany jest również także za lek o właściwościach uspakajających. Zalecana jest także przy nerwobólach, stanach lękowych oraz przy zawrotach głowy.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga bukwica?


Łacińska nazwa bukwicy

Stachys officinalis (L.) Trevis

Pozostałe zioła: