borówka czernica: właściwości

borowka czernicaBorówka czernica, bardziej znana jako czarna jagoda, jagoda leśna lub borówka czarna, należy do roślin wieloletnich z rodziny wrzosowatych, rozrastająca się za pomocą kłączy, tworząc rozległe płaty. Wysokość tej krzewinki to zazwyczaj od 15 do 30 cm. Występuje w niemalże całej Europie, południowej części Azji i w zachodniej części Ameryki Północnej.

Właściwości lecznicze borówki posiadają zarówno owoce, jak i liście. Świeże owoce borówek mają działanie przeciwbiegunkowe, ale również rozluźniające np. przy zaparciach. Działają przeciwbakteryjnie na bakterie typu Salmonella i gronkowce, czy Helicobacter pylori, do tego mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Owoce suszone również działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosowane były jako środek antyrobaczycowy u dzieci czy u dorosłych, jako środek na hemoroidy. Liście borówki czarnej mają właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne i moczopędne.

Najczęściej stosowane postaci borówki to: świeże owoce, napary, odwary i soki, a także dżemy czy syropy. Ponadto kupić można suszone owoce borówki i suszone jej liście (w sypkiej postaci), a także suplementy diety z wyciągiem z borówki czernicy.

Przed zastosowaniem jakichkolwiek ziół należy skonsultować się z lekarzem.

Na co pomaga borówka czernica?


Łacińska nazwa borówki czernicy

Vaccinium myrtillus

Pozostałe zioła: